kembangkan penulisan artikel

 

Ada setengah penulis  mengeluarkan hujah bahawa, menulis setiap hari tidak bagus. Malah menjadikan artikel tersebut tidak berkualiti. Jom, saya bantu kongsikan cara kembangkan penulisan content media sosial kepada artikel supaya ianya berkualiti serta menjadi carian pembaca.

 

 

 

 

1. Kerangka awal penulisan artikel untuk kembangkan idea

 

Sebaiknya, sebelum menghasilkan artikel di blog mahupun website. Kalian perlulah menulis content pendek terlebih dahulu di media sosial facebook atau Instagram. Content pendek mungkin lebih kurang dalam 200 patah perkataan.

Cara begini, turut dikatakan sebagai kerangka awal artikel. Daripada sini, penulis boleh kembangkan artikel menjadi kepada 1 artikel panjang sehingga 600 patah perkataan atau lebih. Semuanya bergantung kepada kalian sebagai penulis menggunakan daya kreatif.

 

 

2. Pengenalan artikel

 

 

Content di media sosial, kadang-kadang ditulis dengan pengenalan yang pendek. Jadi, bagi menghasilkan artikel di blog atau website. Kalian perlu kembangkan pengenalan tersebut supaya lebih jelas sasaran pembaca. Jumlah yang sesuai sebgai pengenalan artikel ialah 60 patah perkataan.

 

Sebagai contoh, saya menulis artikel ini dan memberi solusi kepada penulis dengan menggunakan content sedia ada di media sosial facebook sebagai idea untuk kembangkan artikel.

 

 

3.  Bagaimana mahu jadikan penulisan artikel yang menjadi perhatian pembaca?

 

Untuk mendapat tempat dihati pembaca dan mahukan penulisan artikel kalian sentiasa menjadi carian pembaca di google. Menulislah dengan membuat sedikit research di Google.

Sebagai contoh :

Lihat dibahagian kotak ‘search’ . Terdapat beberapa cadangan seperti :

 

jenis penulisan artikel

contoh penulisan artikel pdf

jurnal artikel

contoh artikel

format menulis artikel

kaedah penulisan artikel ilmiah

Format penulisan artikel ilmiah

 

 

4.  Apakah cara sebenar mencari ‘keyword’ sebelum menulis artikel?

 

 

Keyword adalah kata kunci dalam artikel yang ditulis. Jika kalian mengambil idea content dari media sosial facebook, kalian boleh menggunakan keyword tersebut sebagai isi kandungan keseluruhan artikel. Dengan keyword juga dapat kembangkan artikel menjadi panjang.

 

kembangkan penulisan artikel

 

 

 

Sebagai contoh :

Perhatikan ya, di bahagian ‘people also search’. Adakah sebahagian sama  dengan ‘related keywords’. Jika ianya mempunyai salah satu persamaan, jadikan  sebagai isi kandungan artikel. Kerana pengguna kerap menggunakan keyword tersebut untuk membuat carian.

 

 

5. Kembangkan artikel dalam struktur heading

 

Menurut artikel daripada Yoast.com berkaitan struktur heading. Tujuan menulis dalam struktur supaya pembaca mudah untuk ‘scan’ apa isi kandungan yang dibincangkan dalam artikel tersebut.Selain daripada itu, engine carian google juga akan lihat artikel daripada website dan blog kalian sebagai berkualiti dan sesuai untuk di push ke halaman terbaik Google.

 

Here’s what the structure of that post might look like:

 

 

 • H1: Ballet shoes are awesome
  • H2: Why we think ballet shoes are awesome
   • H3: They don’t just come in pink!
   • H3: You can use them for more than just dancing
   • H3: They might be less expensive than you think
  • H2: Where should you buy your ballet shoes?
   • H3: The 10 best ballet equipment websites
   • H3: Our favorite local dancing shop

 

Bagi menjadikan artikel mesra SEO, pastikan kalian menulis dalam struktur.

 

 

 

6.  Kenapa perlu penutup artikel

 

Penutup artikel adalah kesimpulan atau ringkasan  kepada artikel yang ditulis secara keseluruhan. Penutup perlu diulang apa yang telah ditulis pada awal pengenalan, kerana pembaca sudah melupakan apa keseluruhan isi kandungan artikel. Ringkaskan keseluruhan isi kandungan.

 

 

7.  Penulis perlu kreatif menulis artikel

 

 

Penulis hendaklah kreatif bagi menghasilkan sesuatu artikel di website.  Tiada istilah tepu untuk menulis artikel. Asalkan kalian faham tajuk yang ingin dibincangkan. Rujuk isi point nombor 3.

 

 

Justeru itu, tiada satu pun artikel yang tidak berkualiti dihasilkan. Jika penulisan artikel tersebut mempunyai keyword, artikel yang sentiasa menjadi carian pembaca serta pengguna internet. Dengan mengambil konten pendek di media sosial sahaja, mampu kembangkan sebuah penulisan artikel di website mengikut kreativiti penulis dalam menulis.

 

 

 

 

 

kembangkan penulisan artikel

 

 

kembangkan content kepada artikel

 

Gambar diatas adalah, salah satu artikel yang saya tulis tidak sampai 24jam telah berjaya ranking di kedudukan halaman pertama Google. Artikel ini saya juga ambil dari content media sosial facebbok dan panjangkan menjadi artikel 600 patah perkataan dengan menggunakan keyword tertentu.

 

 

Bagi mereka yang perlukan artikel di website, boleh hubungi saya di sini > wasap.my/60189107161/nakartikelSEO

 

Facebook : Nor Azlina Mohd Ali

Loading

By azlina

SEO Ghostwriter Malaysia adalah servis penulisan Ghostwriter yang menggunakan format Search Engine Optimization. Nor Azlina seorang penyedia bahan bertulis kepada pemilik bisnes seperti Artikel mesra SEO, copywriting, SEO copywriting, manuskrip buku, menulis kapsyen pendek media sosial, dan e-book. Saya bantu mudahkan kerja-kerja menulis bagi pemilik bisnes ke dalam bentuk penulisan. N.A Writer bersedia untuk bekerjasama. Whatsapp 018-9107161 atau Email : norazlina181@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *