cara tahu kedudukan artikel di enjin carian

Tugasan saya selaku penulis upahan ialah menulis artikel SEO ( Search Engine Optimization ) sahaja. Juga penyedia artikel kepada klien yang memerlukan dalam kuantiti pukal ataupun sedikit. Namun, bukanlah tajuk itu yang mahu saya bincangkan. Dalam artikel kali ini, saya akan tunjukkan kepada kalian bagaimana cara untuk tahu artikel yang telah ditulis berada di kedudukan enjin carian ataupun tidak. Semuanya melibatkan SEO. Cara ini bagus untuk pemilik website bagi mengetahui kedudukan artikel yang sebenar.

 

 

 

 Bagaimana untuk tahu artikel yang ditulis berada di enjin carian atau pun tidak? ini langkah-langkah yang benar :

 

 

1. Sebelum mencari artikel ditulis, ini cara  tahu kedudukan artikel :

 

 

Pastikan kalian membuka browser incognito tab ( pengguna smartphone ) atau private browser. Cara ini bagi mengelakkan penulis membuka di menu tab enjin carian seperti biasa. Jika kalian membuka melalui tab biasa, memang artikel kalian akan berada teratas.

 

 

 

2. Bagaimana mahu tahu artikel tersebut berada dalam kedudukan benar di enjin carian ?

menaip kata kunci ( keyword ) atau Longtail keyword, seperti pembaca yang mahu tahu artikel di enjin carian

 

 

 

Sebagai contoh;
Saya menaip dengan longtail keyword iaitu ‘waktu paling sesuai approach client’.
Bagi menaip kata kunci untuk tahu cara kedudukan artikel ditulis. Tidak boleh menaip dengan keseluruhan tajuk artikel yang ditulis. Cara ini adalah salah ya!
cara tahu kedudukan artikel di enjin carian
Cara ini adalah salah untuk ketahui kedudukan artikel di enjin carian

3. Apakah hasilnya dari pencarian artikel di enjin carian?

 

 

 

 

Dengan menggunakan longtail keyword tadi, maka terjumpalah artikel yang telah ditulis. Carian ini akan dicadangkan oleh Google apabila menulis artikel dalam keyword tertentu.

 

 

 

kedudukan artikel enjin carian
cara benar untuk tahu kedudukan artikel

 

 

 

 

 

Bagaimana mahu artikel menjadi Featured Snippet di Enjin Carian Google

 

 

 

 

 

Selain itu, artikel yang ditulis oleh saya bukan sahaja berjaya memotong pesaing-pesaing yang menggunakan keyword yang hampir sama. Malah, artikel tersebut turut menjadi ‘featured snippet Google’. Snippet juga adalah bahagian terpenting dalam SEO. Ia boleh jadi sumber yang dipercayai oleh Google Search Result Page ( SERP ).

 

 

Bagi menjadikan artikel tersebut featured ‘snippet di Google’, kalian perlulah menulis artikel mengikut  kesukaan pembaca dan yang sering menjadi carian pembaca untuk mendapatkan informasi.

 

 

 

kedudukan artikel
Ini adalah snippet di Google. Ia bagus untuk SERP bagi tujuan SEO.

 

 

 

 

 

Justeru itu, cara ini boleh dilihat sendiri oleh pemilik website dengan keberkesanan artikel yang ditulis sama ada SEO atau pun tidak. Serta boleh melihat kedudukan artikel terkini di enjin carian Google. Bonus bagi kalian, jika artikel ditulis menjadi snippet di Google. Cara ini juga, saya gunakan untuk melihat artikel-artikel klien yang pernah ditulis.

 

 

 

Bagi kalian yang perlukan artikel SEO, boleh dapatkan servis penulisan artikel SEO daripada saya. Artikel yang disediakan termasuklah gambar yang bersesuaian dengan tajuk dan niche kalian.

 

Terus ke sini bagi perbincangan : wasap.my/60189107161/sayamahuartikel

 

Facebook  :  Nor Azlina Mohd Ali

 

Lihat portfolio sini > https://azlinaghostwriter.com/portfolio-penulis-upahan/

 

Testimoni > https://azlinaghostwriter.com/servis-di-seo-ghostwriter/testimoni-pelanggan/

 

 

 

 

 

Loading

By azlina

SEO Ghostwriter Malaysia adalah servis penulisan Ghostwriter yang menggunakan format Search Engine Optimization. Nor Azlina seorang penyedia bahan bertulis kepada pemilik bisnes seperti Artikel mesra SEO, copywriting, SEO copywriting, manuskrip buku, menulis kapsyen pendek media sosial, dan e-book. Saya bantu mudahkan kerja-kerja menulis bagi pemilik bisnes ke dalam bentuk penulisan. N.A Writer bersedia untuk bekerjasama. Whatsapp 018-9107161 atau Email : norazlina181@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *