16 JENIS SERVIS PENULIS UPAHAN DAPAT MEMBANTU ANDA

Servis penulis upahan

Saya kira masih belum terlambat untuk saya uar-uarkan servis penulis upahan yang saya jalankan sejak 2020. Cuma, di tahun 2023 saya sudah selaraskan jenis servis penulisan yang saya fokus sahaja. Jadi, bila berfokus, mudah untuk saya uruskan kerja-kerja menulis klien yang diterima. Serta mudah juga prospek dan pelanggan  mahu mengenali dengan lebih baik, jenis servis penulisan yang disediakan oleh saya sendiri. 

Baru-baru ini saya menerima satu whatsapp daripada seorang prospek, yang berbunyi begini :

“Hi, i am interested in your services. May i know more about your services.”

Kemudian, keesokan harinya saya menjawabnya dengan :

“Hi, thanks sir for the whatsapp. I’m Azlina. Provider article SEO and bla bla.”

Kemudian, saya dibiarkan dengan blue ticks sahaja. Kemungkinan besar, sebab saya membalasnya whatsapp dengan lambat. Maklum lah, whatsapp jam 1 pagi. Masa ni saya sudah enak dibuai mimpi tau. Jam 10 pun, saya sudah tutup smartphone. 

Namun, saya tidak kecewa dengan whatsapp tersebut. Saya positif kan diri, kemungkinan besar yang bertanya mungkin di kalangan penulis juga yang mahu tahu servis penulisan yang ditawarkan oleh saya.

Bagaimanakah servis penulis upahan dapat membantu pelanggan?

Servis menulis ini akan membantu pelanggan dalam menyelesaikan masalah individu yang berbisnes dalam masa yang sama, mereka tidak mempunyai masa untuk duduk menulis, penyediaan bahan-bahan penulisan bagi siaran di website mahu pun media sosial milik brand mereka.

Siapakah antara pelanggan Penulis Upahan?

Pelanggan boleh terdiri daripada usahawan, founder, pengusaha kedai, dan tidak lupa juga pelanggan pihak ke-2 dan ke-3 iaitu mana-mana syarikat advertising yang ingin bekerjasama dengan penulis. Dan kerjasama dengan penulis lain.

16 Jenis servis penulis upahan yang ditawarkan sepanjang Tahun 2023.

Antara servis penulis upahan yang saya sediakan di tahun 2023;

Penulisan artikel SEO

Sesuai untuk pemilik website yang inginkan artikel ranking dan mempunyai keyword.

Artikel ditulis termasuk penyediaan gambar.

Sebagai klien, mereka hanya perlu siarkan artikel seo sendiri di website milik mereka.

Cadangan saya, jika klien tiada pengalaman siarkan artikel di website, upah jer saya sekali. Menulis dan setting bahagian website untuk siaran artikel.

ATAU

Tulis artikel dan siarkan terus ke website klien.

Keyword Research atau Seeding Keyword

Sesuai bagi klien yang sudah mempunyai penulis di website, dalam masa yang sama perlukan keyword. Sesuai buat pemilik bisnes yang sibuk tidak sempat mencari keyword. Jadi, servis penulis upahan ini termasuk dalam n

DAN

Juga sesuai buat penulis blog yang tidak mempunyai pengalaman menguruskan artikel SEO. Azlina boleh bantu blogger seeding keyword dan cari longtail keyword yang bersesuaian mengikut teknik yang saya ajarkan di dalam Kelas Basic SEO.

Ayat Iklan Copywriting

Ayat iklan di Facebook, whatsapp, dan siaran di website.

Ayat iklan yang diperlukan bagi memukau pelanggan, pikat, seterusnya membuat bakal pembeli membeli servis dan produk yang dijual tanpa paksaan. 

Ayat iklan yang dihasilkan mengikut target audiens yang sesuai. Serta market share dalam sesuatu bisnes tersebut. 

SEO Copywriting

Pemilik bisnes yang mahukan Copywriting dalam format SEO. Copywriting yang ditulis dengan baik menggunakan teknik SEO.

E-BOOK ( e-Buku Digital )

Klien yang mahu jadikan ilmu dan pengalaman nya ditukarkan kepada bahan penulisan dalam bentuk e-book. Halaman ebook serendah 30 muka surat sehingga 100 halaman mengikut jumlah bab yang mahu ditulis.

OLAH E-BOOK ( BUKU DIGITAL )

Olah e-book ialah menambah isi kandungan e-book yang tidak lengkap. Biasanya klien kekurangan idea untuk menulis, sebagai #penulisupahan saya hanya menyambung menulis sehingga sempurna e-book tersebut.

CONTENT WRITING SEO atau Penyedia Konten di Facebook

Konten disediakan mengikut target audiens niche bisnes klien.

Konten perlu melalui proses seeding keyword sebelum menghasilkan konten.

Panduan buat klien : Konten perlu dihasilkan sebulan sebelum siaran di media sosial. Kerana penulis perlu merancang konten dengan kreatif. ( Jika mahukan konten secara bulanan )

PENULIS UPAHAN MEMBERI IDEA KONTEN

Sesuai bagi pemilik bisnes yang selalu stress nak buat konten di Facebook, Instagram, Youtube, Reels dan TikTok. Idea konten bagi kegunaan teks dan video.

CAPTION MEDIA SOSIAL DI FACEBOOK

Menulis caption media sosial pelanggan. Tujuannya bagi menyiarkan  perkembangan aktiviti bisnes. Penyedia caption. Biasanya klien mati idea untuk menulis caption di page mereka. Jadi, tugasan saya bantu menulis caption tersebut.

Klien boleh menggunakan servis menulis caption media sosial secara bulanan atau secara base on project.

URUSKAN SETTING PAGE FACEBOOK AKAUN BAHARU

Buat pemula bisnes yang mahukan saya setting page bisnes anda. Page baharu yee.

Saya bantu uruskan pembinan page tersebut. Servis meliputi keterangan bisnes, keyword niche anda, nama page beserta keyword dan pelanggan bakal diajar oleh saya teknik menjadikan page anda mesra SEO.

Memandangkan alghoritm facebook meluas engagement tahun 2023, jadi saya bantu anda dengan teknik SEO.

MENULIS SIARAN MEDIA SEO

Menyediakan  Siaran media klien, dalam format SEO.

MANUSKRIP BUKU NON FIKSYEN

Menulis manuskrip pelanggan. Dalam genre non fiksyen iaitu buku jenis panduan, strategi bisnes dan lain-lain.

SERVIS PENULIS UPAHAN : KAJIAN BAHAN-BAHAN PENULISAN MANUSKRIP

Selaku pernah menguruskan kerja-kerja menulis manuskrip. Saya juga menyediakan servis membuat kajian keatas setiap tajuk manuskrip, yang bakal ditulis oleh penulis. Tugasan saya adalah mengumpulkan maklumat serta diberikan kepada penulis.

KELAS BASIC SEO

Menawarkan Kelas Basic SEO kepada penulis wanita yang mahukan artikel ranking.

Teknik dan strategi akan diajar mengikut pengalaman saya menguruskan artikel-artikel SEO klien.Serta

Inti pati kelas ialah  membina blog wordpress, mencari keyword secara manual, penggunaan tools SEO, Volume yang sesuai digunakan untuk ranking, dan PERCUMA template untuk memudahkan kerja-kerja pencarian keyword. Serta Group sokongan di Facebook.

Baca lanjut mengenai KELAS BASIC SEO.

Kelas Basic SEO sesuai disertai oleh penulis upahan, penulis blog, dan sesiapa sahaja yang berminat belajar menulis dalam format SEO.

SERVIS PENULISAN ARTIKEL PRODUK REVIEW

Servis penulisan artikel Produk review atau servis. 

Klien perlu memberikan barangan yang mahu di review, serta saya akan menulis pengalaman menggunakan serta USP dan VP produk anda. 

Matlamat produk review adalah memberi AWARENESS kepada pengguna. Serta bantu produk anda berada di carian GOOGLE. Jadi, ianya tersebar luas di GOOGLE juga. Selain di media sosial seperti Facebook, Instagram, Tiktok dan Youtube. 

Pelanggan berduit juga suka membuat carian di GOOGLE. Kerana carian google lebih dipercayai.

Anda jual produk atau memiliki kedai fizikal pun saya terima review.

Servis ini ditulis oleh penulis upahan iaitu saya sendiri di ruangan blog peribadi iaitu www.ehbelogaku.com

GUEST POST DI BLOG

Klien menyediakan artikel yang telah siap ditulis untuk siaran di ruangan blog saya ( www.ehbelogaku.com )yang mempunyai DA 25. Tujuan guest post di blog adalah membina link bagi mendapatkan trafik dari blog tersebut.

Guest post artikel, saya menerima klien sama ada dalam dan luar negara. Asalkan, artikel guest post tidak menyalahi undang-undang seperti Kasino, rokok, pemerdagangan manusia dan keganasan serta berbentuk politik.

Mana satu pilihan anda?

Saya bantu mudahkan urusan bisnes anda, mengikut bajet.

Berbincang di whatsapp >wa.link/6c1fks

LinkedIn : https://www.linkedin.com/in/nor-azlina-mohd-ali-5469511a7

Telegram : https://t.me/azlinapenulisupahan

WordPress :

www.azlinaghostwriter.com

Kesimpulan :

Justeru itu, artikel kali ini hanya tekankan jenis servis penulis upahan yang saya sediakan sebagai penulis upahan. Jenis servis penulisan saya mengikut format Search Engine Optimization ( SEO ). Paling istimewanya di tahun 2023, saya turut membuka Kelas Basic SEO kepada penulis wanita yang berminat untuk belajar Basic SEO dalam penulisan bagi menguruskan artikel-artikel klien mereka.

Loading