cheklist artikel mesra SEO

7 Checklist artikel mesra SEO ini, rasa-rasanya dah ramai yang tahu. Tetapi, tidak mengapa. Tetap berkonsgi ilmu dengan pembaca yang mahu berjinak dalam penulisan artikel SEO. Umum mengetahui bahawa, jika mahu pembaca menemui artikel daripada website anda. Mesti jadikan artikel mesra SEO. Apakah yang perlu di lakukan supaya artikel tersebut dapat ranking di kedudukan terbaik pada halaman pertama di Google? tahukah anda, selain hasilkan artikel mesra Search Engine Optimization ( SEO ). Di bahagian setting dalam post siaran, perlu di ubah. Ikuti 7 checklist artikel mesra SEO ini supaya pembaca dapat menemui website anda di carian Google.

Pendedahan yang dilakukan oleh penulis artikel SEO, bukan lagi rahsia. Ketahui 7 panduan teknikal artikel mesra SEO di website .

7 Checklist artikel mesra SEO. Tak buat, rugi!

7 checklist artikel mesra SEO ini adalah teknik tepat supaya artikel daripada website anda berada pada halaman pertama di Google. Jika anda tidak lakukan, satu kerugian besar terhadap jenama dan perniagaan anda.

Sebagai contoh, ada beberapa bahagian yang perlu di ubah supaya artikel mesra SEO.

Kata Kunci atau keyword

Sebelum hasilkan artikel mesra SEO, anda wajib lakukan research keyword dahulu.

Tanpa lakukan research keyword, artikel anda tidak mungkin berada di halaman pertama Google. Jadi, cari lah kata kunci yang tepat dengan artikel yang mahu di tulis. Supaya pembaca mudah menemui melalui carian di Google.

Jika anda tidak mahir lakukan research keyword, boleh mengupah saya untuk mencari keyword yang sesuai dengan setiap artikel di website.

Checklist artikel mesra SEO

Kata kunci dalam tajuk

Kata kunci atau keyword yang mesti di masukkan ke dalam tajuk artikel. Sebagai contoh : 7 Petua legakan sakit tekak dan batuk dengan bahan di dapur. Kata kunci dalam tajuk ini adalah sakit tekak dan batuk .

Kata kunci dalam isi kandungan

Pastikan dalam artikel di masukkan kata kunci.

Sebagai contoh , sepanjang 1000 patah perkataan artikel SEO hendaklah di masukkan kata kunci tersebut.

Dalam permalink juga, mesti ada kata kunci yang digunakan dalam artikel.

Pada bahagian ini, hanya sekali sahaja boleh ditulis dan tidak boleh diubah bagi mengelakkan error di website.

Gambar artikel

Dalam gambar, mesti masukkan kata kunci.

Di bahagian Alternative

Saiz gambar

Cheklist artikel mesra SEO seterusnya adalah mengenai saiz gambar. Kecilkan saiz gambar ke dalam format WebP. Bukan format JPG dan sebagainya.

Bagi mengecilkan saiz gambar, saya cadangkan WEBSITE ezgif.com .

Kesan tidak mengecilkan saiz gambar, akan menjadikan website anda berat serta mengambil tempoh lama untuk pembaca melayari web.

Indeks artikel

Setelah artikel di siarkan. Wajib anda indeks artikel ke Google Search Console iaitu dalam Google Site Kit.

Tujuannya adalah memberitahu Google dengan artikel terkini di website anda. Jadi, Google akan push artikel anda untuk berada di SERPs ( Search Engine Results Pages ) .

Kesimpulan

Kesan terhadap lakukan 7 Checklist artikel mesra SEO diatas, akan mengurangkan masalah di website atau blog di kemudian hari. Masalah tersebut adalah berkaitan dengan teknikal di website. Selain artikel anda tidak wujud di SERPs.

By azlina

SEO Ghostwriter Malaysia adalah servis penulisan Ghostwriter yang menggunakan format Search Engine Optimization. Nor Azlina seorang penyedia bahan bertulis kepada pemilik bisnes seperti Artikel mesra SEO, copywriting, SEO copywriting, manuskrip buku, menulis kapsyen pendek media sosial, dan e-book. Saya bantu mudahkan kerja-kerja menulis bagi pemilik bisnes ke dalam bentuk penulisan. N.A Writer bersedia untuk bekerjasama. Whatsapp 018-9107161 atau Email : norazlina181@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *